Czego warto spróbować na wyspach?

Będąc w nowym miejscu z pewnością warto także spróbować specjałów kuchni kraju w jakim się znajdziemy. Ciekawym, kulinarnym przeżyciem może być skosztowanie najbardziej znanych potraw serwowanych na Wyspach Kanaryjskich. Kuchnia, jaką tam zastaniemy nie jest skomplikowana w przygotowaniu. Kanaryjczycy stawiają na prostotę. Nie znaczy to jednak, że dania te są nie dobre. Najczęściej jada się tam ryby oraz owoce morza. Serwowane są one w postaci grillowanej i pieczonej. Jednym z podstawowych dań z których słyną Wyspy Kanaryjskie jest conchero. Jest to nic innego jak zmieszane ze sobą kawałki solonej ryby oraz usmażonej wieprzowiny. Kolejną potrawą jest puchero. Do przygotowania tego dania potrzebne są następujące składniki – wołowina, słonina, sucha kiełbaska, groszek, kukurydza oraz warzywa. Ciekawą potrawą jest również arepa. Jest to bułka kukurydziana z wypełnieniem. W bułce znaleźć się może między innymi ser, warzywa, grzyby, owoce morza oraz mięso. Wszystko zależy od gustu i smaku. Wszystkie te dania nie mogą się równać jednak z mojo. Jest to już niemalże symbol tego miejsca. Jest to sos, do przyrządzenia którego wykorzystywany jest czosnek, świeża oliwa, ocet, migdały oraz avocado. Mieszkańcy wysp sos ten wykorzystują niemal do każdej potrawy. W restauracjach na wyspach często można natknąć się na marynowane i duszone mięso z królika. Będąc tam nie należy zapomnieć by zjeść hodowane tam banany. Jeśli chodzi o napoje tam podawane to nad wszystkimi króluje poncz oraz mieszanka wina z lemoniadą.