Obiady w Chorwacji

Obiady w Chorwacji

Obiady w Bułgarii są dość charakterystyczne. Popularne są zarówno dania mięsne jak i wszelkiego rodzaju ryby. Z dań mięsnych najpopularniejsze są pulpety, dokładnie takie jak w Polsce jednak często są one podawane z trzech rodzajów mięsa. Również bardzo popularne są szaszłyki. Bardzo uwielbiane przez turystów jak i mieszkańców. Większość mięsa w Chorwacji podawanych jest z grilla. Ponieważ jest możliwe szybkie i bezproblemowe przysadzenia. Jednak na wybrzeżu najbardziej popularne są ryby i mimo tego iż są one dużo droższe od tradycyjnie dostępnego mięsa. Wiele osób jednak decyduje się na spróbowanie dobrej rybki z Adriatyku. Bardzo dobrą rybą jest morszczuk. To właśnie on jest najczęściej wybierany przez turystów. Warto jest zauważyć że również bardzo wiele osób decyduje się na tak zwaną morską ucztę. Co rozumieć pod tym pojęciem. Nic innego jak rekina. Ryba jaką jest rekin jest jedną z najdroższych ryb serwowanych na chorwackim wybrzeżu jednak jedną z najlepszych. Również bardzo popularne są owoce morza. Do najbardziej popularnych owoców morza należą kalmary, często są one odrzucane przez turystów ze względu na swój wygląd. Jednak po posmakowaniu często są doceniane. Dla największych koneserów smaków są dostępne Raki, które są bardzo drogie a mięsa na nich bardzo niewiele. Jednak wiele osób twierdzi że jest to najpyszniejsze mięso dostępne.