Pyszności z Włoch
Włochy to nie tylko kraj pizzy. Włosi uwielbiają kawę, którą piją bardzo mocną i czarną. Kawa we Włoszech podawana jest najczęściej w malutkich filiżankach z grubej porcelany. Często do kawy podaje się we Włoszech szklankę zimnej wody. Zatroszczeni jakością podawanej kawy w 1998 roku Włosi powołali do życia Narodowy Instytut Espresso Italiano. Instytut ustalił, że kawa, z którego powstanie prawdziwie włoskie espresso musi być zmielona wyłącznie w żarnowym młynku, a parzenie kawy może odbywać się wyłącznie w ekspresie ciśnieniowym. Na stołach Europy pizza gości od ponad 3000 lat. Placki smarowane oliwą i ziołami jadali już mieszkańcy starożytnej Grecji, ale nazwa tego dania kojarzona jest tylko z Włochami. Najbardziej popularną pizzą jest pizza margherita, która została tak nazwana na cześć królowej Małgorzaty. Pierwszą na świecie pizzerię otworzono w Neapolu w roku 1830. Pizzeria ta działa do dnia dzisiejszego. Najlepsza pizza powstanie tylko w piecu, który jest opalany drewnem. Wizytówka Włoch jest oczywiście także makaron. Włoski makaron może być suchy lub świeży. Świeży powstaje z mąki, która powstała z miękkiej pszenicy, makaron suchy wyrabia się mąki, która powstaje z twardych gatunków pszenicy. Włochy to także kraina wina. Włosi najchętniej piją wina czerwone. Do najbardziej znanych win włoskich należy pochodzące z Piemontu Barolo, Brunello di Montalcino z Toskanii i Chianti Classico, również toskańskie.