Zdrowa kuchnia w Bułgarii

Zdrowa kuchnia w Bułgarii

W Bułgarii króluje najzdrowsza kuchnia. Bułgarzy zamieszkujący wszelkie miejsca gdzie jest blisko do morza czarnego mogą się pochwalić tym iż jedzą najzdrowsze posiłki. Ponieważ właśnie one głównie wyposażone są w ryby i owoce morza. Mimo że wody morza czarnego są bardzo słone, można w nich złowić doskonałe okazy makreli czy też jesiotra. Te dwie ryby to najbardziej popularny przysmak na wybrzeżu. Są one zarówno uwielbiane przez turystów jak i miejscowe osoby. Kto nie lubi zjeść świeżej ryby. Jednak nie wszyscy są przekonani do owoców morza stąd też są one dużo mniej popularne niż tradycyjne zdrowe ryby. W Bułgarii jest bardzo ciepło dlatego też co roku jest urodzaj na warzywa i owoce. Najbardziej popularnym warzywem jest pomidor, właśnie z niego tworzy się bardzo wiele różnych dań, a do owoców najczęściej zajadanych w Bułgarii zalicza się brzoskwinie. Z uwagi na gorący klimat musi być spożywanych bardzo dużo napojów zimnych. Zazwyczaj są to soki ze świeżo wyciśniętych warzyw jak i bardzo popularna woda mineralna która idealnie gasi pragnienie. Bułgarzy są znani również z tego iż piją bardzo mocną kawę i herbatą. Często jest to napój niesłodzony, mający na celu pobudzenia. Bułgaria jest krajem gdzie jedzenie jest ważne ponieważ co roku miliony turystów właśnie przybywa do tego kraju.